Promosi Interest Rendah 5% (Monthly Rendah)..Tamat Jun 2017! Jom Melabur SEKARANG!!!

ASB Loan adalah Tabungan yang Stabil

ASB Loan adalah Tabungan yang Stabil 


ASB Loan adalah Teknik Menabung
ASB Loan adalah Teknik Menabung



Adakah anda menyimpan duit lebihan anda, di dalam akaun simpanan biasa Atau simpan direct dalam ASB? 

Tahukah anda, buat ASB Loan juga adalah bentuk tabungan yang lebih baik.


Macam mana tu?

Anda ada dengar pasal dividen asb makin rendah?
Nak kene cancel ke asb loan ni?
Tak payah....nah...saya kira guna dividen rate terendah tu....anda nilai sendiri anda untung ke tak?


Letak cash anda RM13176.00 

1- Dalam akaun bank       = dpt dividen sikit akhir tahun dalam 1-2% = 2% X RM13176 = RM263.52

2- Dalam buku asb direct = RM13176 X 6.75% = dividen RM889.38

3- ASB Loan 200K          = RM200K X 6.75%  = dividen RM13500 
 (ASB Loan RM200K 30 tahun, bulanan RM1098 X 12 bulan = RM13176)

Teknik yang lebih baik:

1- Teruskan menyimpan dividen dalam buku asb anda tanpa mengusiknya
2- Keluarkan jumlah, hanya diperlukan sahaja. Jangan keluar sampai habis licin buku asb anda.
3- Lebih baik jika anda jadikan Tabungan dengan asb loan, supaya duit dividen lebih besar sebab sifat compounding nya.

Terbaik kan?

* katakan dividen rate 6.75%
* katakan pelaburan berterusan dari Januari hingga Disember


Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888





Read More

Haru Biru Dividen ASB 2016

Haru Biru Dividen ASB 2016

Ya...ramai yang tersentap dengan pengumuman terkini dividen asb 2016. Ini dianggap antara terendah dalam sejarah kerana ramai yang menjangkakan 2016 akan turun sekitar 7.0% sahaja.

Nampaknya ramalan orang ramai jauh tersasar dan jauh lebih rendah sebanyak 0.50%.

Pelbagai andaian yang boleh dibuat tetapi sebenarnya Keadaan Ekonomi Global masih belum pulih dan ini menyukarkan ASB untuk kembali ke landasan yang lebih baik.



Dividen ASB 2016
Dividen ASB 2016

Beberapa faktor yang menyumbang kepada kejatuhan ini:


1- Ekonomi Global yang masih belum pulih
Kelembapan ekonomi masih berterusan....dijangkakan akan pulih secara perlahan lahan, Ini pasti memberi kesan kepada pemulihan ekonomi Malaysia yang bergantung kepada Petroleum dan Kelapa Sawit.

2- Kadar tukaran matawang MYR yang masih belum pulih


Ketika ini tukaran matawang MYR ke USD masih 4.4 hingga 4.5. Nampaknya nilai USD masih tinggi dan ini banyak memberi kesan kepada kenaikan harga barang import.

3- Harga Komoditi Kelapa Sawit yang masih rendah.
Sehingga hari ini, harga komoditi kelapa sawit masih rendah. Ini sangat memberi kesan kepada FGV sehinggakan nilai sahamnya turun menjunam.

Berdasarkan keadaan semasa industri kelapa sawit, pihak FGV telah mengumumkan pelan transformasi 2017 - 2020 yang dijangkakan akan memulihkan FGV.

fgv transformation plan
FGV Transformation Plan 2017-2020






4- Ketidaktentuan ekonomi Malaysia kesan daripada Kemenangan Presiden Donald Trump di Amerika Syarikat.

Kemenangan Donald Trump memberi isyarat ketidaktentuan kepada ekonomi semasa dan ini menyebabkan ekonomi dunia tidak stabil. Akan berlaku kenaikan tapi ia masih perlahan dan masih memberi kesan kepada Malaysia secara terus.




Agihan Dividen ASB 2016
Agihan Dividen ASB 2016

Baiklah, mari lihat adakah masih relevan melabur menggunakan asb loan walaupun dividen semkin rendah:

Contoh sahaja ye:

Tahun 2015: RM200,000 X 7.25% = RM14500
Tahun 2016: RM100,000 X 6.75% = RM13500

Pilih buat ASB Loan RM200,000 selama 30 tahun dengan bayaran bulanan RM1098 = RM1098 X 12 bulan = RM13,176.00

Modal RM13,176 VS Dividen RM13500 = Untung RM324

Itulah untungnya RM324 pada tahun 2016.....

Apa yang anda nampak?

= Duit anda masih ada...dividen menurun, bukan bermaksud anda rugi tapi KEUNTUNGAN berkurang sikit...oklah pada zaman ekonomi merosot ni...

Dua HAKIKAT yang anda PERLU terima:

1- Alhandulillah tak jatuh RUGI....anda kurang untung sahaja...
2- Jika pilih pelaburan lain (yang juga menerima KESAN ekonomi global) = Anda mungkin jauh kerugian

PELABUR TEGAR ASB LOAN Di Uji:

1- Adakah anda akan bertahan untuk dapatkan dividen lebih baik 2017 (Pro Rate dividend)
2- Adakah anda akan bertahan untuk BONUS yang lebih baik (rekod 120 bulan ke belakang menentukan bonus anda)

* Asam garam melabur...ada hari untung besar....ada hari untung tipis....yang TERUS MELABUR terus UNTUNG....yang tarik diri...dot dot dot....

Tahun 2016 dengan kesedihan ini akan melabuhkan tirainya, teruskan bersabar dan teruskan mencari peluang peluang pelaburan yang menguntungkan dan tidak berisiko tinggi. ASB salah satu daripada pelaburan yang terselamat (jatuh tapi bukan lingkup) dan masih bertahan dengan kejatuhan ekonomi.

Semoga Pelan Strategi Malaysia 2017-2020 memberi kesan positif kepada pelaburan ASB pada tahun 2017....Insha Allah... doakan yang terbaik....


Whatsapp Saya FairuzRamli 013-4555888 SEGERA....

Jika anda pilih tidak melabur ASB Loan,
A - Simpan bawah bantal = tiada perubahan
B - Simpan dalam akaun simpanan bank = 0.4%- 1.75%
C - Simpan dalam akaun Fix Deposit = 2-3% (12-30 bulan)
D - Fikir fikirlah.......

Untuk lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/asbloanterbaik







Read More

ASB Loan Modal Kecil

ASB Loan Modal Kecil

Ramai yang tahu tentang kebaikan ASB Loan. Namun atas kekangan kewangan akibat telah berkeluarga, atau komitmen loan yang agak tinggi, jadi ramai yang tidak dapat nak laksanakan strategi pelaburan ASB Loan secara bijak ni.

ASB Loan modal kecil
ASB Loan modal kecil



Namun, jangan disebabkan kekangan kewangan, kita langsung tidak merancang untuk melabur kerana lambat laun, keperluan untuk menggunakan wang yang besar sama ada semasa masih bekerja atau setelah pencen, akan tiba juga. Suka atau tidak suka. 

Hari ini, saya kongsikan teknik pelaburan yang kekal pada nilai RM549 sebulan untuk mendapatkan wang RM400K! Wow!!!

Ini bukan skim cepat kaya. Saya tidak janjikan apa apa, cuma perkongsian idea yang anda boleh gunakan untuk persediaan anda di masa hadapan terutamanya ketika anda pencen nanti. Kadang kadang, ada yang tak sempat merasa pencen dengan nilai ratusan ribu ringgit kerana telah kerap kali mengeluarkan akaun2 KWSP secara berterusan dengan pelbagai alasan dan akhirnya apabila pencen tiba, anda terkejut kerana akaun KWSP pun tinggal sikit je. Makin lama makin tinggi keperluan kewangan. Mustahil suatu hari nanti anda bersedia untuk makan ikan kering jika selama ini dah biasa makan KFC hehehe.

Baiklah ideanya begini:

1- Tahun pertama (pastikan anda layak buat loan asb RM100K. Katakan namanya asb1 A)

Apply loan dan bayar selama 12 bulan Januari hingga Disember. Akhir tahun akan dapat dividen 7.25% X 100K = RM7250 (RM549 X12 = RM6588 baru...cukup nk bayar tu)

2- Tahun kedua, dapat dividen asb1 A dan apply asb1 B (asb1 loan ke dua RM100K juga)

Guna dividen asb1 A dan bayar setahun terus installment asb1 B. Teruskan membayar asb1 A dari Januari hingga disember (asb1 B dah settle, tak payah risau dah)

3- Tahun ke tiga, anda akan dapat dividen asb1 A dan dividen asb1 B

Apply loan asb2 A dan bayar terus setahun menggunakan dividen daripada asb1 B. Dividen asb1 A pula digunakan untuk bayar terus setahun asb1 B. Teruskan membayar asb1 A dari Januari hingga disember (asb1 B dan asb2 A dah settle, tak payah risau dah)

4- Tahun ke empat, anda akan dapat dividen asb1 A, dividen asb1 B dan dividen asb2 A

Apply loan asb2 B dan bayar terus setahun menggunakan dividen daripada asb2 A (Dividen asb2 A ialah 7.05% X RM100K = RM7050 (RM549 X12 = RM6588 baru...cukup la nk bayar))

Nampak tak permainannya?

Dividen asb1 A bayar asb1 B......asb1 B bayar asb2 A....dan dividen asb2 A pulak bayar asb2 B....so total sijil anda adalah RM400K kan?

Tapi komitmen bayar bulanan kita hanya pada loan asb1 A sahaja. Yang berikut berikutnya bayar sendiri guna dividen asb loan sebelumnya.

Teknik ini ambil masa tapi takpalah janji komitmen kewangan tak tinggi. Kita tak mahu komitmen loan yang tinggi kan?

Tunggu.....macam mana bank nak bagi kita loan banyak banyak kalau gaji kita hanya LAYAK loan RM100K je?

Rahsianya ialah = Kemaskini buku asb anda! Dividen masuk merupakan bukti INCOME. Jadi kalau loan tu merupakan income, jadi tiadalah komitmen tambahan!  kemaskini dan fotostat buku asb anda dan apply asb loan baru....

* Pastikan dividen anda tak usik, kestabilan dividen dalam penyata buku asb anda sangat penting. Turun menggambarkan ketidakstabilan duit income tambahan daripada asb loan tersebut.

Jadi, kenapa tunggu gaji naik RM2196.00 (RM549 X 4) untuk mulakan asb loan RM400K?

Anda boleh mula sekarang....biar lambat asal UNTUNG hehehe...


Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888







Read More

ASB Loan Untung Rendah Rugi Berbanding Simpan Sendiri

ASB Loan Untung Rendah Rugi Berbanding Simpan Sendiri

Ramai juga yang bertanyakan saya tentang ni. Jadi hari ni saya cuba buat perbandingan supaya logiknya menjadi lebih nyata dan jelas.

ASB Loan VS ASB Cash
ASB Loan VS ASB Cash


Isunya ialah:

Interest atau BLR ASB Loan 5.4% VS Dividen 7.5%
Maka 7.5% - 5.2% = 2.3%  Ehhh sikitnya 2.3%   baik simpan sendiri...dapat solid 7.5%

Tunggu.....jom kira sama sama. Salah cara kira macam tu....

Cuba tengok Table Perbandingan ASB Loan dan ASB ni:



ASB Simpan Sendiri
ASB Loan Islamic
http://pelaburan-asb-loan-terbaik.blogspot.my
Contoh ASB 200K/ASB Loan 200K
RM1100 sebulan X 12 bulan: RM13200
Dividen 7.5% X RM13200: RM990
    Ø RM1100 X 12 bulan: RM13200
    Ø Dividen 7.5% X RM200K: RM15000
Jika Meninggal (ambil insurans)
RM14190 sahaja
RM200K+RM15K: RM215K



ROI

    Ø (Sijil 200000/Modal awal 13200) X 100 = 1515%
    Ø 1515%/30 tahun loan = 50.5% per anum

* Nampak tak 50.5% !!!





Anda akan dapati nilai sebenarnya keuntungan adalah 50.5% kan? Kenapa boleh jadi macam tu?

Jawapannya:

1- Kapital loan anda besar
2- Modal yang sama

Ini adalah kerana kita meminjam duit bank untuk membeli sijil yang besar (RM200K) dan bila dapat dividen, dividen yang kita dapat adalah daripada RM200K yang BELUM MENJADI MILIK KITA (loan belum habis bayar kan?)

Oleh sebab ini, walaupun atas kertas 7.25% adalah SOLID milik anda, tapi jika kapital modal anda kecil...nilainya juga kecil.....kesiannnn.....

Jika anda bijak dan tidak mudah tertipu, anda akan faham 7.5% atas RM13200 VS 7.5% atas RM200K adalah DUA PERKARA BERBEZA. 

Jadilah pelabur bijak.....HENTIKAN MELABUR GUNA DUIT CASH....GUNAKAN LOAN....

Duit Cash anda boleh laburkan ke dalam Unit Trust yang lebih menguntungkan.

Kenapa Unit Trust?

Jika anda memilih untuk melabur, anda perlu faham SINGLE DIGIT dividen is not good...sama juga dengan asb yang 7.5% ... masih satu digit. Sebab tu anda perlu asb loan. Jadi, apa nak buat dengan cash sedia ada tu? Nak isi dalam Simpanan XXXX Haji? Biar betul...lagi rendah tu...

Jadi, carilah Unit Trust Islamic yang memberi pulangan 12-15% sekurang kurangnya. Eh ada ke?


Katakan anda kosongkan buku asb anda untuk memberi peluang kuota individu ASB RM200K sahaja (Anda tak boleh ada duit cash dlm buku dan buat asb loan RM200K, PNB reject sebab melebihi had kuota individu).

Buat asb loan RM200K secara bijak dan duit cash anda yang anda memang bercadang nak beranak pinakkan tu, masukkan dalam Tempat Pelaburan Islamik yang Mantap.....

Anggaran 5 year investment Unit Trust (15%):

RM3000 selama 5 tahun     = RM6034.00
RM5000 selama 5 tahun     = RM10056.00

RM10000 selama 5 tahun   = RM20113.00
RM50000 selama 5 tahun   = RM100567.00
RM100000 selama 5 tahun = RM201135.00
RM200000 selama 5 tahun = RM402271.00

Bandingkan pula duit cash biar dalam asb untuk berkembang selama 5 tahun (katakan dividen 8% tiap tahun):

RM5000 selama 5 tahun = RM7346.00

RM10000 selama 5 tahun = RM14693.00
RM50000 selama 5 tahun = RM73466.00
RM200000 selama 5 tahun = RM293865.00

Jauh beza kan?

Jika anda berminat, saya boleh uruskan kedua dua pelaburan ini. Teknik pelaburan kena betul. Masa amat penting. Jangan bertangguh kerana setiap masa adalah wang.....


Whatsapp FairuzRamli 0134555888




Read More

CCRIS PTPTN dan ASB LOAN

CCRIS PTPTN dan ASB LOAN

Memang ribut 2016 ni....ramai betul yang terperanjat dan menggelabah! Loan yang apply tiba tiba kena reject sebab ada CCRIS record. 

CCRIS PTPTN
CCRIS PTPTN


Rasa macam tak ada buat loan lagi atau masalah loan tak bayar. Takkan tiba tiba loan kena reject. Ada juga yang payslip besar, gaji ribu ribu tapi loan kena reject juga. Pening pening hehe.

Rupa rupanya PTPTN sangkut sebab ada CCRIS record. Tahukah anda, se awal 6 bulan lepas kerja dah mula rekod CCRIS ni? Akan ada dalam sistem berapa bulan anda tak bayar. Kalau lah die tulis, dah 118 bulan tak bayar ccris ptptn, ini menunjukkan rekod pembayaran ptptn anda sangat buruk. Memang confirm la terus kene reject loan.

Apa itu CCRIS? CCRIS membawa maksud Credit Central Reference Information System yang akan merekodkan sebarang informasi berkaitan dengan pinjaman yang anda telah dan akan buat. Input bagi setiap transaksi di dalam Laporan ini kebiasaannya akan disediakan oleh semua bank-bank di Malaysia pada setiap akhir bulan dan ianya akan merekodkan ‘pattern’ pembayaran setiap peminjamnya selama 12 bulan. Justeru apabila rekod pembayaran PTPTN ini dimasukkan ke dalam Laporan CCRIS, sudah pasti peminjam tegar ini akan berhadapan masalah untuk membuat sebarang pinjaman di bank-bank Malaysia pada masa hadapan. Oleh itu, kupasan entri ini adalah untuk memberikan idea akan tindakan yang mungkin boleh mereka ambil untuk berdepan dengan masalah ini :


So apa nak buat? Ikuti langkah di bawah:

  • Pergi ke Pejabat PTPTN & Berbincang dengan Pihak PTPTN
Ya, pergi dan bincang. Semua ini boleh nego. Mereka (PTPTN) mahukan duit mereka, anda pula nega berapa nak bayar. Mereka akan minta anda selesaikan satu amaun bayaran sebelum nego jumlah bulanan. Penting di sini untuk kedua dua belah pihak win win ok. Akhirnya anda akan dapat surat tawaran penjadualan semula pembayaran balik PTPTN.

  • Tangguhkan Permohonan Pinjaman & Susun Semula Pembayaran PTPTN
Tangguhkan dulu perancangan untuk membeli kereta/rumah/kredit baru, sebaliknya ‘regularise’kan kembali pinjaman PTPTN anda sekurang-kurangnya selama 6 bulan. Kenapa 6 bulan? Kerana ianya merupakan tempoh bertenang (cooling period) yang diterima pakai oleh kebanyakan bank bagi akaun-akaun yang bermasalah dengan syarat peratusan Debt Service Ratio (DSR) anda mencukupi.

Timbul pula masalah dari segi peratusan DSR yang semestinya meningkat sekiranya instalment PTPTN ini dimasukkan ke dalam Laporan CCRIS dan satu-satunya jalan penyelesai kepada masalah ini ialah, dengan menambahkan pendapatan anda (selain dari pendapatan aktif – gaji) melalui sumber-sumber berikut :
  1. Pendapatan Sampingan (Side Income) – Komisyen, Elaun, Gaji Kerja Lain, Biz Online
  2. Pendapatan Portfolio (Portfolio Income)Dividen Saham Unit Trust, Existing Asb Loan
  3. Pendapatan Pasif (Passive Income) – Sewa/Sublet rumah.


Apabila anda telah mendapat surat penjadualan semula PTPTN daripada pihak PTPTN, anda boleh mula memohon semula Asb Loan. Ini mungkin akan menyebabkan perancangan permohonan Asb Loan anda delay selama 1-2 bulan sementara ia clear dalam sistem CCRIS.

Anda mahu Apply Asb Loan saya uruskan? Dah bosan ke semua bank dan asyik kene reject pasal PTPTN?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888












Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Asb & Asb Loan. Teknik Strategi Terbaik asb loan CIMB Islamic Designed by azhafizah.com