Promosi Interest Rendah 5% (Monthly Rendah)..Tamat Nov 2016! Jom Melabur SEKARANG!!!

ASB Loan Modal Kecil

ASB Loan Modal Kecil

Ramai yang tahu tentang kebaikan ASB Loan. Namun atas kekangan kewangan akibat telah berkeluarga, atau komitmen loan yang agak tinggi, jadi ramai yang tidak dapat nak laksanakan strategi pelaburan ASB Loan secara bijak ni.

ASB Loan modal kecil
ASB Loan modal kecil



Namun, jangan disebabkan kekangan kewangan, kita langsung tidak merancang untuk melabur kerana lambat laun, keperluan untuk menggunakan wang yang besar sama ada semasa masih bekerja atau setelah pencen, akan tiba juga. Suka atau tidak suka. 

Hari ini, saya kongsikan teknik pelaburan yang kekal pada nilai RM549 sebulan untuk mendapatkan wang RM400K! Wow!!!

Ini bukan skim cepat kaya. Saya tidak janjikan apa apa, cuma perkongsian idea yang anda boleh gunakan untuk persediaan anda di masa hadapan terutamanya ketika anda pencen nanti. Kadang kadang, ada yang tak sempat merasa pencen dengan nilai ratusan ribu ringgit kerana telah kerap kali mengeluarkan akaun2 KWSP secara berterusan dengan pelbagai alasan dan akhirnya apabila pencen tiba, anda terkejut kerana akaun KWSP pun tinggal sikit je. Makin lama makin tinggi keperluan kewangan. Mustahil suatu hari nanti anda bersedia untuk makan ikan kering jika selama ini dah biasa makan KFC hehehe.

Baiklah ideanya begini:

1- Tahun pertama (pastikan anda layak buat loan asb RM100K. Katakan namanya asb1 A)

Apply loan dan bayar selama 12 bulan Januari hingga Disember. Akhir tahun akan dapat dividen 7.25% X 100K = RM7250 (RM549 X12 = RM6588 baru...cukup nk bayar tu)

2- Tahun kedua, dapat dividen asb1 A dan apply asb1 B (asb1 loan ke dua RM100K juga)

Guna dividen asb1 A dan bayar setahun terus installment asb1 B. Teruskan membayar asb1 A dari Januari hingga disember (asb1 B dah settle, tak payah risau dah)

3- Tahun ke tiga, anda akan dapat dividen asb1 A dan dividen asb1 B

Apply loan asb2 A dan bayar terus setahun menggunakan dividen daripada asb1 B. Dividen asb1 A pula digunakan untuk bayar terus setahun asb1 B. Teruskan membayar asb1 A dari Januari hingga disember (asb1 B dan asb2 A dah settle, tak payah risau dah)

4- Tahun ke empat, anda akan dapat dividen asb1 A, dividen asb1 B dan dividen asb2 A

Apply loan asb2 B dan bayar terus setahun menggunakan dividen daripada asb2 A (Dividen asb2 A ialah 7.05% X RM100K = RM7050 (RM549 X12 = RM6588 baru...cukup la nk bayar))

Nampak tak permainannya?

Dividen asb1 A bayar asb1 B......asb1 B bayar asb2 A....dan dividen asb2 A pulak bayar asb2 B....so total sijil anda adalah RM400K kan?

Tapi komitmen bayar bulanan kita hanya pada loan asb1 A sahaja. Yang berikut berikutnya bayar sendiri guna dividen asb loan sebelumnya.

Teknik ini ambil masa tapi takpalah janji komitmen kewangan tak tinggi. Kita tak mahu komitmen loan yang tinggi kan?

Tunggu.....macam mana bank nak bagi kita loan banyak banyak kalau gaji kita hanya LAYAK loan RM100K je?

Rahsianya ialah = Kemaskini buku asb anda! Dividen masuk merupakan bukti INCOME. Jadi kalau loan tu merupakan income, jadi tiadalah komitmen tambahan!  kemaskini dan fotostat buku asb anda dan apply asb loan baru....

Jadi, kenapa tunggu gaji naik RM2196.00 (RM549 X 4) untuk mulakan asb loan RM400K?

Anda boleh mula sekarang....biar lambat asal UNTUNG hehehe...


Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888







 
Read More

ASB Loan Untung Rendah Rugi Berbanding Simpan Sendiri

ASB Loan Untung Rendah Rugi Berbanding Simpan Sendiri

Ramai juga yang bertanyakan saya tentang ni. Jadi hari ni saya cuba buat perbandingan supaya logiknya menjadi lebih nyata dan jelas.

ASB Loan VS ASB Cash
ASB Loan VS ASB Cash


Isunya ialah:

Interest atau BLR ASB Loan 5.4% VS Dividen 7.5%
Maka 7.5% - 5.2% = 2.3%  Ehhh sikitnya 2.3%   baik simpan sendiri...dapat solid 7.5%

Tunggu.....jom kira sama sama. Salah cara kira macam tu....

Cuba tengok Table Perbandingan ASB Loan dan ASB ni:



ASB Simpan Sendiri
ASB Loan Islamic
http://pelaburan-asb-loan-terbaik.blogspot.my
Contoh ASB 200K/ASB Loan 200K
RM1100 sebulan X 12 bulan: RM13200
Dividen 7.5% X RM13200: RM990
    Ø RM1100 X 12 bulan: RM13200
    Ø Dividen 7.5% X RM200K: RM15000
Jika Meninggal (ambil insurans)
RM14190 sahaja
RM200K+RM15K: RM215K



ROI

    Ø (Sijil 200000/Modal awal 13200) X 100 = 1515%
    Ø 1515%/30 tahun loan = 50.5% per anum

* Nampak tak 50.5% !!!





Anda akan dapati nilai sebenarnya keuntungan adalah 50.5% kan? Kenapa boleh jadi macam tu?

Jawapannya:

1- Kapital loan anda besar
2- Modal yang sama

Ini adalah kerana kita meminjam duit bank untuk membeli sijil yang besar (RM200K) dan bila dapat dividen, dividen yang kita dapat adalah daripada RM200K yang BELUM MENJADI MILIK KITA (loan belum habis bayar kan?)

Oleh sebab ini, walaupun atas kertas 7.25% adalah SOLID milik anda, tapi jika kapital modal anda kecil...nilainya juga kecil.....kesiannnn.....

Jika anda bijak dan tidak mudah tertipu, anda akan faham 7.5% atas RM13200 VS 7.5% atas RM200K adalah DUA PERKARA BERBEZA. 

Jadilah pelabur bijak.....HENTIKAN MELABUR GUNA DUIT CASH....GUNAKAN LOAN....

Duit Cash anda boleh laburkan ke dalam Unit Trust yang lebih menguntungkan.

Kenapa Unit Trust?

Jika anda memilih untuk melabur, anda perlu faham SINGLE DIGIT dividen is not good...sama juga dengan asb yang 7.5% ... masih satu digit. Sebab tu anda perlu asb loan. Jadi, apa nak buat dengan cash sedia ada tu? Nak isi dalam Simpanan XXXX Haji? Biar betul...lagi rendah tu...

Jadi, carilah Unit Trust Islamic yang memberi pulangan 12-15% sekurang kurangnya. Eh ada ke?


Katakan anda kosongkan buku asb anda untuk memberi peluang kuota individu ASB RM200K sahaja (Anda tak boleh ada duit cash dlm buku dan buat asb loan RM200K, PNB reject sebab melebihi had kuota individu).

Buat asb loan RM200K secara bijak dan duit cash anda yang anda memang bercadang nak beranak pinakkan tu, masukkan dalam Tempat Pelaburan Islamik yang Mantap.....

Anggaran 5 year investment Unit Trust (15%):

RM3000 selama 5 tahun     = RM6034.00
RM5000 selama 5 tahun     = RM10056.00

RM10000 selama 5 tahun   = RM20113.00
RM50000 selama 5 tahun   = RM100567.00
RM100000 selama 5 tahun = RM201135.00
RM200000 selama 5 tahun = RM402271.00

Bandingkan pula duit cash biar dalam asb untuk berkembang selama 5 tahun (katakan dividen 8% tiap tahun):

RM5000 selama 5 tahun = RM7346.00

RM10000 selama 5 tahun = RM14693.00
RM50000 selama 5 tahun = RM73466.00
RM200000 selama 5 tahun = RM293865.00

Jauh beza kan?

Jika anda berminat, saya boleh uruskan kedua dua pelaburan ini. Teknik pelaburan kena betul. Masa amat penting. Jangan bertangguh kerana setiap masa adalah wang.....


Whatsapp FairuzRamli 0134555888




Read More

CCRIS PTPTN dan ASB LOAN

CCRIS PTPTN dan ASB LOAN

Memang ribut 2016 ni....ramai betul yang terperanjat dan menggelabah! Loan yang apply tiba tiba kena reject sebab ada CCRIS record. 

CCRIS PTPTN
CCRIS PTPTN


Rasa macam tak ada buat loan lagi atau masalah loan tak bayar. Takkan tiba tiba loan kena reject. Ada juga yang payslip besar, gaji ribu ribu tapi loan kena reject juga. Pening pening hehe.

Rupa rupanya PTPTN sangkut sebab ada CCRIS record. Tahukah anda, se awal 6 bulan lepas kerja dah mula rekod CCRIS ni? Akan ada dalam sistem berapa bulan anda tak bayar. Kalau lah die tulis, dah 118 bulan tak bayar ccris ptptn, ini menunjukkan rekod pembayaran ptptn anda sangat buruk. Memang confirm la terus kene reject loan.

Apa itu CCRIS? CCRIS membawa maksud Credit Central Reference Information System yang akan merekodkan sebarang informasi berkaitan dengan pinjaman yang anda telah dan akan buat. Input bagi setiap transaksi di dalam Laporan ini kebiasaannya akan disediakan oleh semua bank-bank di Malaysia pada setiap akhir bulan dan ianya akan merekodkan ‘pattern’ pembayaran setiap peminjamnya selama 12 bulan. Justeru apabila rekod pembayaran PTPTN ini dimasukkan ke dalam Laporan CCRIS, sudah pasti peminjam tegar ini akan berhadapan masalah untuk membuat sebarang pinjaman di bank-bank Malaysia pada masa hadapan. Oleh itu, kupasan entri ini adalah untuk memberikan idea akan tindakan yang mungkin boleh mereka ambil untuk berdepan dengan masalah ini :


So apa nak buat? Ikuti langkah di bawah:

  • Pergi ke Pejabat PTPTN & Berbincang dengan Pihak PTPTN
Ya, pergi dan bincang. Semua ini boleh nego. Mereka (PTPTN) mahukan duit mereka, anda pula nega berapa nak bayar. Mereka akan minta anda selesaikan satu amaun bayaran sebelum nego jumlah bulanan. Penting di sini untuk kedua dua belah pihak win win ok. Akhirnya anda akan dapat surat tawaran penjadualan semula pembayaran balik PTPTN.

  • Tangguhkan Permohonan Pinjaman & Susun Semula Pembayaran PTPTN
Tangguhkan dulu perancangan untuk membeli kereta/rumah/kredit baru, sebaliknya ‘regularise’kan kembali pinjaman PTPTN anda sekurang-kurangnya selama 6 bulan. Kenapa 6 bulan? Kerana ianya merupakan tempoh bertenang (cooling period) yang diterima pakai oleh kebanyakan bank bagi akaun-akaun yang bermasalah dengan syarat peratusan Debt Service Ratio (DSR) anda mencukupi.

Timbul pula masalah dari segi peratusan DSR yang semestinya meningkat sekiranya instalment PTPTN ini dimasukkan ke dalam Laporan CCRIS dan satu-satunya jalan penyelesai kepada masalah ini ialah, dengan menambahkan pendapatan anda (selain dari pendapatan aktif – gaji) melalui sumber-sumber berikut :
  1. Pendapatan Sampingan (Side Income) – Komisyen, Elaun, Gaji Kerja Lain, Biz Online
  2. Pendapatan Portfolio (Portfolio Income)Dividen Saham Unit Trust, Existing Asb Loan
  3. Pendapatan Pasif (Passive Income) – Sewa/Sublet rumah.


Apabila anda telah mendapat surat penjadualan semula PTPTN daripada pihak PTPTN, anda boleh mula memohon semula Asb Loan. Ini mungkin akan menyebabkan perancangan permohonan Asb Loan anda delay selama 1-2 bulan sementara ia clear dalam sistem CCRIS.

Anda mahu Apply Asb Loan saya uruskan? Dah bosan ke semua bank dan asyik kene reject pasal PTPTN?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888












Read More

ASB2 CIMB Kini Telah Dibuka untuk Pelabur

ASB2 CIMB Kini Telah Dibuka untuk Pelabur

ASB 2
ASB 2


Berita baik yang ditunggu tunggu telah tiba. ASB2 yang sebelum ini hanya di tawarkan oleh Maybank, kini telah di tawarkan di CIMB. Ramai yang tunggu sebab melabur dengan CIMB kan best....tapi melabur ngan saya lagi best hehehe.

Apa kelebihan ASB2? hehehe...mestilah ada.

1- Boleh Mohon Had Maksimum RM200K atas individu
2- Boleh joint account (isteri mohon, Payslip husband....boleh juga adik beradik atau anak+ibubapa)
3- Interest rendah 5% (tertakluk syarat)

Ada bertanya, apa ASB2 tu? Sama tak ASB?

Jawapannya = Lain bang....tu ASB yang ni ASB2. No dua tu lain hehe. 

Ciri ciri ASB2:

1- Tahun kewangan ASB2 Berakhir 31 Mac. Maka pengumuman dividen adalah bulan Mac setiap tahun dan bukannya Disember macam ASB. Jangan terkeliru please....
2- ASB2 Loan Bermula untuk umur 18 Tahun (hari jadi) sehingga 60 Tahun.
3- Maksimum RM200K dan tiada kaitan dengan kuota RM200K ASB (lain buku bang!)

Jadual Bayaran Bulanan ASB2

Jadual bayaran bulanan ASB2
Jadual bayaran bulanan ASB2
 *Jadual ASB dan ASB2 sama sahaja ye!

Pesanan saya kepada semua:

* Sila buka buku ASB2 dulu di Pejabat Pos...senang RM10 je
* Penuhkan ASB dulu baru try ASB2 atau separuh ASB dan separuh ASB2....terbaikkk

* Jika anda tak clear PTPTN TAK BOLEH MOHON (bulanan sangkut atau tak bayar/buat tak tahu ptptn). Anda perlu pergi ke Pejabat PTPTN dan dapatkan surat penjadualan semula pembayaran, baru boleh proceed apply asb loan.

Berminat nak melabur ASB2 Loan?

Whatsapp FairuzRamli 0134555888

















Read More

Menggemparkan Pinjaman Islamik mengatasi Pinjaman Konvensional di Maybank dan Kaitan Dengan ASB

Menggemparkan Pinjaman Islamik mengatasi Pinjaman Konvensional di Maybank dan Kaitan Dengan ASB

Ramai yang tertanya tanya kenapa PNB masih lagi melabur dalam Maybank sedangkan Maybank bukan sepenuhnya patuh syariah.

Benar, tapi atas maslahah umum umat islam, maka diharuskan. Namun semenjak mendapat teguran daripada Majlis Fatwa Kebangsaan, PNB telah banyak berubah. Mulai Januari 2008 Maybank telah menubuhkan Maybank Islamic. Anda boleh lihat papan tanda mana mana cawangan Maybank sekarang bertulis "Maybank Islamic" kan?

Jika dibandingkan dengan tempoh penubuhan Maybank iaitu pada May 1960 sudah tentulah perubahan ini sangat ketara datangnya daripada inisiatif daripada teguran Majlis Fatwa Kebangsaan dan PNB sangat komited. Belum dikira lagi dengan penubuhan Panel Penasihat Shariah PNB (boleh rujuk Panel Penasihat Shariah PNB <DISINI>).

Pada tahun 2015, Maybank Islamic telah berjaya membuktikan mereka telah mengatasi jumlah keseluruhan pinjaman konvensional sebanyak 51%. Ini semakin meningkat dan pastilah akan semakin tinggi pada tahun akan datang. Ini adalah satu kejayaan kepada PNB dalam memartabatkan produk dan bisnes berasaskan islamik.

Bisnes Utama Maybank iaitu Pinjaman Islamik semakin meningkat secara tak langsung menjadikan ASB lebih baik
Bisnes Utama Maybank iaitu Pinjaman Islamik semakin meningkat secara tak langsung menjadikan ASB lebih baik


Secara tak langsung, bisnes utama dalam Maybank telah melebihi paras separuh atau 50% kepada islamik.

Mungkin tak lama lagi, ASB boleh mengatasi peratusan islamik yang masih kurang akibat jumlah bisnes konvensional yang terdapat dalam Maybank. Bersama sama kita berdoa agar lebih banyak lagi peratusan ini meningkat di masa hadapan. Isha Allah.....

Berita Penuh = <KLIK SINI>


Berminat nak mulakan ASB Loan ISLAMIK ?

* Jika anda tak clear PTPTN TAK BOLEH MOHON (bulanan sangkut atau tak bayar/buat tak tahu ptptn). Anda perlu pergi ke Pejabat PTPTN dan dapatkan surat penjadualan semula pembayaran, baru boleh proceed apply asb loan.

Whatsapp FairuzRamli 0134555888









Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Asb & Asb Loan. Teknik Strategi Terbaik asb loan CIMB Islamic Designed by azhafizah.com